W pierwszej części tego artykułu starałem się podpowiedzieć, jak zoptymalizować zarówno godziny, jak i spożycie makroskładników tak, aby trening wykonywany podczas redukcji przy zastosowaniu diety JEM / NIE JEM - przerywany post (IF) był jak najbardziej efektywny i pozwolił na, choć minimalne przyrosty tkanki mięśniowej przy zachowaniu głównego [...]
Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji stosowanych przez sportowców. Występuje w środkach przedtreningowych, spalaczach tłuszczu jako składnik leków oraz jako pojedyncza substancja. Wiemy, że w trakcie treningu siłowego kofeina pozwala wykonać więcej powtórzeń oraz sprawia, że wszystkie serie wydają się lżejsze. Kofeina ma też wpływ [...]
Bariery wytrzymałości ludzkich mięśni są regularnie przełamywane. Dystanse, które obecnie robią wrażenie to już nie tylko maratony, a ultramaratony, które osiągają nawet do 245 km (w przypadku wydarzeń jednoetapowych) i pokonuje się je z reguły w czasie do 48 godzin. Przygotowania do tak długich wyścigów wymagają zupełnie innego podejścia [...]
Wszystkie skarby soi Produkty sojowe są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, [...]
Dieta z wysokim udziałem białka pomaga budować mięśnie i jednocześnie redukować tkankę tłuszczową. Niestety od dobrych kilkunastu lat słyszy się, że dieta wysokobiałkowa jest groźna dla nerek i wątroby. Oczywiście nie jest to prawdą, chyba że ktoś stosuje gigantyczne ilości tego składnika. Przyjrzyjmy się jednemu z badań. Eksperyment naukowy Myszy [...]
Kontuzje sportowe i ich geneza zazwyczaj rozpoczynają się, gdy siły pomiędzy osiami stawu zaczynają być nieproporcjonalne. Dochodzi wówczas do zjawiska zaburzonego balansu mięśniowego, co w konsekwencji jedną ze stron przesuwa ku silniejszej grupie mięśniowej. Staw zaczyna pracować wtedy w nieoptymalnej płaszczyźnie ruchu, co wystawia nas na [...]
Stymulacja tkanki mięśniowej jest procesem, który powinien występować w odpowiednich od siebie odstępach czasowych, które z kolei powinny być dobrane tak, aby wstrzelić się w zjawisko superkompensacji. Grupa grupie nie równa Przyglądając się temu, co serwuje nam nauka, większość trenujących osób powinna trenować większe grupy mięśniowe 2-3 razy w [...]
Nie ulega wątpliwości, że mięśnie ramion są jedną z tych partii mięśniowych, których trening wykonujemy z przyjemnością. Jednak czasem przyjemny i lekki trening niekoniecznie będzie oznaczał wzrost mięśni, a musi być on równie ciężki, jak trening pozostałych grup mięśniowych. Jeśli należysz do grona osób mających problem z rozbudową swoich [...]
Naukowcy badali reakcje na trening w dwóch grupach mężczyzn (w wieku 30 i 62 lat). Mężczyźni uczestniczyli w 10-tygodniowym cyklicznym programie treningu. Badano zawartość całkowitego testosteronu, wolnego testosteronu, kortyzolu, mleczanów i ACTH. Do oceny odpowiedzi wywołanych wysiłkiem zastosowano test wysiłkowy z dużym oporem (4 serie [...]
Kiedy ćwiczysz, to chcesz czerpać z treningu jak największe korzyści. A co, jeśli masz mało czasu, ale i tak chciałabyś go wykorzystać najlepiej, jak to możliwe? Są na to sposoby! Zobacz, co możesz zrobić, żeby czerpać z krótkich treningów jak najwięcej. Dobrze dobierz ćwiczenia Gdy Twój czas jest ograniczony, to musisz go dobrze wykorzystać. [...]
Witam. Kolejne pytanie z cyklu : Początkujący.. Jakie skladniki odżywcze, spowalniaja badz kompletnie nie pozwalaja i w jakims stopniu zle wplywaja na transport bialka do miesni w celu jego budowy ?
Witam. Mam taką wątpliwość. Mianowiceie, czy białko rzeczywiście jest wykorzystywane przez organizm do budowy mięśni? A może da się je zbudować z czystych węgli albo tłuszczów? Jak wiadomo organizm ludzki jest bardzo skomplikowanym mechanizmem i niepoznanym do końca. Więc czy założenie, że aby mięśnie rosły należy zjadać tyle a tyle białka nie [...]
Od 1,5 tygodnia staram się przejść na redukcję. Na razie (czyli przez ostatnie 1,5 tyg.)jadłam mniej ale częściej i wiadomo - min. 4 posiłki,węgle złożone tylko rano i po południu i odpowiednich źródeł,do każdego posiłku białko z ryb,mięsa albo jajek,warzywa.Nie liczyłam tego na razie wagowo i rozkładu BTW dokładnie,bo byłoby to za dużo zmian na [...]
mam bardzo miekie miesnie, mimo cwieczen i diety, tluszczu ma malo, czy zwiekszenei z 2 gram bialko do 4 gram pomoze mi j eutwrdzic? czy taka ilosc bialka ma skutki uboczne?
Witam waże 70 kg i trenuje czyli potrzebuje dziennie około 130-140 g bialka aby miesnie rosły wybrałem z listy produkty do których mam na codzien dostęp i moge je jeść jajko 10 g bialka Soja 100g = 34 g bialka Orzechy arachidowe 100g = 25 g bialka suche nasiona [...]
Witam , korzystam z treningu domatora , spożywam białko Vitalmaxa, duży nacisk kładę na mięśnie brzucha , ponieważ trenuję boks tajski. Poza tym używam hantli , pompki , aeroby itd. Moje pytanie brzmi : Czy te białko może utrudniać mi proces tworzenia "kaloryfera" , w tej chwili spalam tłuszczyk z brzuszka , zarysy pierwsze są , choć przede mną [...]
Wiadomo żeby budować mięśnie potrzeba te 2g białka na kg masy ciała, na cyklu nawet więcej. Ale ile to takie minimum by zachować już wypracowane mięśnie? Rozumiem, że za przyrost, czy redukcje odpowiada konkretna kaloryka, ale na swoim przykładzie widzę, że jak zjem więcej białka to szybko robię się większy i szybciej robię się pospinany. No i [...]
Bry. Jaki procent spozywanego bialka przeksztalca sie na czysta mase miesniowa? Przykladowo mam zapotrzebowanie 160g bialka dziennie i ile gram masy miesniowej zyskam na tym? Napewno nie 160g ;d. Co sie dzieje z reszta tego bialka? Zmieniony przez - burcz w dniu 2012-01-29 19:41:19
Witam ponownie, Będę się streszczał, bo zaraz muszę wyjść :p A więc do rzeczy. Bardzo dużo osób mówi, że na masę trzeba "jeść" dużo węglowodanów. Kilka osób się chwaliło, że przytyło kilka kilo właśnie po węglowodanach. Ale przecież na masę potrzebne jest białko! Mięśnie zbudowane są przecież z nich, prawda? Czytałem, że nadmiar węglowodanów w [...]